Przepisy bhp nie przewidują bezwzględnego zakazu spożywania posiłków na terenie hali produkcyjnej. Jednak w związku z obowiązkiem pracodawcy do dbania o zdrowie zatrudnionych, nałożono na niego obowiązki w zakresie utworzenia pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków.
Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków, tzw. jadalnię. Obowiązek ten dotyczy również pracodawcy zatrudniającego dwudziestu i mniej pracowników, jeżeli narażeni są oni na kontakt ze szkodliwymi środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi, materiałami biologicznie zakaźnymi albo są zatrudnieni przy pracach szczególnie brudzących. Tak wynika z § 29 ust. 1 i 2 załącznika nr 3 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, które zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw z 2003 r. nr 169 pod poz. 1650 z późn. zm.
Szczegółowe wymagania dla omawianych pomieszczeń określa załącznik nr 3 do tego aktu, który wyróżnia trzy typy jadalni:
- przeznaczoną do spożywania posiłków własnych,
- przeznaczoną do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów
- przeznaczoną do spożywania posiłków profilaktycznych, wyposażoną w zaplecze.
Ponadto określa minimalną powierzchnię na co najmniej 1,1 m2 na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek oraz łącznie nie mniej niż 8 m2.
Pracodawca może w wewnętrznych regulacjach (np. regulaminie pracy) wprowadzić zakaz spożywania posiłków oraz przygotowywania napojów poza miejscami wyznaczonymi. Niestosowanie się do wytycznych może skutkować nakładaniem na pracowników kar porządkowych za nieprzestrzeganie przepisów i zasad w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej.
Kwestie związane z napojami reguluje m.in. § 112 powołanego wcześniej rozporządzenia. Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje.
Miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy, a zbiorniki, przewody i miejsca czerpania wody zabezpieczone przed zanieczyszczeniem lub zakażeniem. Czerpanie wody ze zbiorników powinno odbywać się wyłącznie z zaworów czerpalnych. Pojemniki z napojami, w tym też butelki, powinny być zamknięte i znajdować się w jednym ustalonym miejscu. Może to być np. znajdujące się w obrębie hali pomieszczenie brygadzisty. Woda może znajdować się również w dystrybutorach.
Dodatkowo, pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych należy zapewnić tzw. napoje profilaktyczne. Ich ilość, rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.